Większości witamin nasz organizm nie potrafi magazynować. Ich nadmiar wydalamy z moczem lub z potem. Jednak witaminy A, D, E i K

Nie są one swobodnie wydalane przez nerki. Ich nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Ma to swoje dobre strony – poza witaminą D rzadko spotykamy ich niedobory. Należy jednak pamiętać, że z tego samego powodu przesada z ich przyjmowaniem może skończyć się zatruciem.

Witamina A

Witamina A to termin odnoszący się do kilku związków chemicznych należących do grupy karotenoidów – między innymi retinolu i jego pochodnych oraz beta-karotenu. Za najważniejszą substancję uznaje się retinol – z tego powodu nazwy witamina A i retinol bywają stosowane zamiennie.

Witamina A to niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancja – jest jednym z ważniejszych związków budujących jego odporność. Witamina A pełni szereg istotnych funkcji:

  • ma kluczowy wpływ na proces widzenia,
  • reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek,
  • wykazuje właściwości przeciwnowotworowe – ogranicza ryzyko lub spowalnia rozwój raka jelita grubego, piersi, płuc i stercza,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami,
  • pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz zapobiegać zakażeniom,
  • odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych,
  • pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek,
  • wpływa na potencję u mężczyzn.

Witamina D

Witamina D należy do grupy steroidowych organicznych związków chemicznych, które rozpuszczają się w tłuszczach. Produkowana jest z cholesterolu w skórze, w trakcie ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Witamina ta posiada wiele właściwości. Należą do nich:

  • Utrzymywanie prawidłowego poziomu fosforu oraz wapnia w organizmie, poprawia ich wchłanianie, a także zapobiega ich utracie
  • Mineralizacja kości oraz zębów
  • Prawidłowy rozwój układu kostnego
  • Zapobieganie krzywicy
  • Wzmacnianie układu mięśniowego, odpornościowego, nerwowego
  • Stymulowanie układu krążenia
  • Ułatwianie spalania tłuszczów
  • Zmniejsza stany zapalne skóry

Witamina E

Witamina E pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego i jest jedną z tych witamin, która rozpuszcza się w tłuszczach. Oznacza to, że jest ona magazynowana w organizmie – głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach – a nie wydalana z moczem czy potem.

Witamina E, podobnie jak witaminy A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki – dzięki temu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Witamina E wspomaga także zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi – utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek, tym samym zapobiegając zakrzepom. Witamina E wpływa również na wydolność mięśni, obniża stężenie złej frakcji cholesterolu we krwi i wspiera funkcjonowanie wzroku.

Witamina E nie bez przyczyny jest też nazywana witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się skóry, odżywia ją, nawilża, regeneruje i natłuszcza, widocznie poprawiając jej kondycję.

Witaminę E określa się także witaminą płodności. Czemu zawdzięcza ten przydomek? U kobiet wspiera owulację i właściwy rozwój płodu – jest więc niezbędna w ciąży. U panów zaś wpływa na wytwarzanie nasienia i produkcję hormonów oraz wspomaga krążenie krwi. Wspiera też leczenie męskiej bezpłodności, dlatego jest zaliczana do grupy najważniejszych witamin na potencję dla mężczyzn.

Witamina K

Pod pojęciem witaminy K kryje się grupa organicznych związków chemicznych, uznawanych za jeden z niezbędnych składników pokarmowych. Witamina K odgrywa bardzo istotną rolę w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • bierze udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka protrombiny – w razie niedoboru któregoś z czynników, dochodzi do zaburzeń krzepnięcia krwi;
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy – działa przeciwkrwotocznie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich zwapnieniom oraz pękaniu;
  • wpływa na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej – uczestniczy w wychwytywaniu wapnia przez układ szkieletowy i wspiera formowanie tkanki kostnej;
  • wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne;