Większości witamin nasz organizm nie potrafi magazynować. Ich nadmiar wydalamy z moczem lub z potem. Jednak witaminy A, D, E i K
Nie są one swobodnie wydalane przez nerki. Ich nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Ma to swoje dobre strony – poza witaminą D rzadko spotykamy ich niedobory. Należy jednak pamiętać, że z tego samego powodu przesada z ich przyjmowaniem może skończyć się zatruciem.
Witamina A
Witamina A to termin odnoszący się do kilku związków chemicznych należących do grupy karotenoidów – między innymi retinolu i jego pochodnych oraz beta-karotenu. Za najważniejszą substancję uznaje się retinol – z tego powodu nazwy witamina A i retinol bywają stosowane zamiennie.
Witamina A to niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancja – jest jednym z ważniejszych związków budujących jego odporność. Witamina A pełni szereg istotnych funkcji:
- ma kluczowy wpływ na proces widzenia,
- reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek,
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe – ogranicza ryzyko lub spowalnia rozwój raka jelita grubego, piersi, płuc i stercza,
- wzmacnia układ immunologiczny,
- chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami,
- pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz zapobiegać zakażeniom,
- odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci,
- przyspiesza gojenie ran,
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych,
- pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek,
- wpływa na potencję u mężczyzn.
Witamina D
Witamina D należy do grupy steroidowych organicznych związków chemicznych, które rozpuszczają się w tłuszczach. Produkowana jest z cholesterolu w skórze, w trakcie ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Witamina ta posiada wiele właściwości. Należą do nich:
- Utrzymywanie prawidłowego poziomu fosforu oraz wapnia w organizmie, poprawia ich wchłanianie, a także zapobiega ich utracie
- Mineralizacja kości oraz zębów
- Prawidłowy rozwój układu kostnego
- Zapobieganie krzywicy
- Wzmacnianie układu mięśniowego, odpornościowego, nerwowego
- Stymulowanie układu krążenia
- Ułatwianie spalania tłuszczów
- Zmniejsza stany zapalne skóry
Witamina E
Witamina E pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego i jest jedną z tych witamin, która rozpuszcza się w tłuszczach. Oznacza to, że jest ona magazynowana w organizmie – głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach – a nie wydalana z moczem czy potem.
Witamina E, podobnie jak witaminy A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki – dzięki temu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Witamina E wspomaga także zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi – utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek, tym samym zapobiegając zakrzepom. Witamina E wpływa również na wydolność mięśni, obniża stężenie złej frakcji cholesterolu we krwi i wspiera funkcjonowanie wzroku.
Witamina E nie bez przyczyny jest też nazywana witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się skóry, odżywia ją, nawilża, regeneruje i natłuszcza, widocznie poprawiając jej kondycję.
Witaminę E określa się także witaminą płodności. Czemu zawdzięcza ten przydomek? U kobiet wspiera owulację i właściwy rozwój płodu – jest więc niezbędna w ciąży. U panów zaś wpływa na wytwarzanie nasienia i produkcję hormonów oraz wspomaga krążenie krwi. Wspiera też leczenie męskiej bezpłodności, dlatego jest zaliczana do grupy najważniejszych witamin na potencję dla mężczyzn.
Witamina K
Pod pojęciem witaminy K kryje się grupa organicznych związków chemicznych, uznawanych za jeden z niezbędnych składników pokarmowych. Witamina K odgrywa bardzo istotną rolę w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu:
- bierze udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka protrombiny – w razie niedoboru któregoś z czynników, dochodzi do zaburzeń krzepnięcia krwi;
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy – działa przeciwkrwotocznie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich zwapnieniom oraz pękaniu;
- wpływa na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej – uczestniczy w wychwytywaniu wapnia przez układ szkieletowy i wspiera formowanie tkanki kostnej;
- wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne;