Kwas alfa-liponowy stanowi jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Obecność ALA jest kluczowa dla przebiegu wielu procesów metabolicznych i przemian prowadzących do wytworzenia energii w komórkach. Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że kwas ten ma potencjalnie korzystny wpływ na zwalczanie otyłości, cukrzycy i innych zaburzeń. Wraz z upływem lat synteza ALA ulega osłabieniu, dlatego trzeba uzupełniać jego niedobory.
Jest związkiem, który w niewielkim stopniu jest produkowany przez organizm. ALA ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto jest koenzymem niezbędnym w przebiegu licznych reakcji metabolicznych. Kwas alfa-liponowy wpływa również na procesy insulinozależne, poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. ALA usprawnia również przemianę glukozy do glikogenu i w ten sposób wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi. Węglowodany, białka i tłuszcze przekształca w energię.
Przyczynia się do zwiększonego spadku masy ciała oraz obniżenia wskaźnika BMI. Zaobserwowano także poprawę metabolizmu glukozy i tłuszczu, zwłaszcza u osób cierpiących na choroby metaboliczne. Ponadto kwas liponowy ogranicza wytwarzanie chemeryny, czyli substancji wpływającej na zwiększenie predyspozycji do powstawania otyłości i zespołu metabolicznego. Kwas alfa-liponowy zmniejsza degradację insuliny oraz zwiększa wychwyt glukozy zarówno w wątrobie, jak i mięśniach, co z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu wątrobowego i mięśniowego glikogenu. Dodatkowo zaobserwowano korzystny wpływ ALA na profil lipidowy, obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu mediatorów prozapalnych.