Koenzym Q10 jest związkiem chemicznym, który należy do grupy kofaktorów warunkujących działanie niektórych enzymów. To substancja, która znajduje się w każdej komórce ludzkiego organizmu, ale także komórkach zwierzęcych oraz bakteryjnych. Inaczej nazywany jest ubidekanonem, a jego największe ilości znajdują się w mitochondrium komórkowych, które są odpowiedzialne za produkcje energii. Właściwości koenzymu Q10 pozwalają na produkcję cząsteczki ATP, która pozwala na wytwarzanie 95% całkowitej energii, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cechą charakterystyczną koenzymu Q10 jest dobre rozpuszczanie w tłuszczach oraz alkoholu. Wyodrębniona substancja przybiera żółty kolor i jest odporna na działanie promieni słonecznych UV, a także wysoką temperaturę. W przypadku wystąpienia niedoboru substancji lub zachorowania na przewlekłe choroby, warto rozpocząć jego suplementację wysokiej jakości preparatami z koenzymem Q10.
Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie jest działanie koenzymu Q10. Jego główną właściwością jest zapewnienie odpowiedniego wytwarzania energii w mitochondrium każdej komórki. Jego obecność jest szczególnie ważna dla organów, które do prawidłowej pracy potrzebują jej najwięcej, jak mięsień sercowy oraz mięśnie szkieletowe, którym jest niezbędna do poruszania się.
Dodatkowo, koenzym Q10 charakteryzuje się silnymi właściwościami organizmu. Oznacza to, że wykazuje działanie antyoksydacyjne, co pozwala na opóźnianie się procesów starzenia. Antyoksydacja jest również ważna, dla zachowania prawidłowej struktury komórek oraz tkanek organizmu człowieka. Jego niedobór mógłby prowadzić do zmiany ich kodu DNA, a w konsekwencji mutacji, na przykład w komórki nowotworowe.
Koenzym Q10 jest niezbędnym składnikiem, który pozwala na prawidłowe funkcjonowanie tkanek oraz najważniejszych narządów wewnętrznych. Z uwagi na fakt, iż znajduje się w każdej komórce ciała, jego działanie charakteryzuje się szerokim spektrum, a jego niedobór jest szybko odczuwalny przez człowieka.
- zapobiega rozwojowi chorób serca, poprzez właściwości przeciwutleniające, a także zapobiega nadmiernej produkcji cholesterolu, która mogłaby prowadzić do rozwoju miażdżycy,
- dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, zapobiega rozwojom nowotworów,
- reguluje pracę metabolizmu, znacznie poprawiając jego pracę,
- pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, poprzez zapewnienie komórkom odpowiedniej energii do ochrony przed patogenami,
- u osób chorujących na cukrzycę, wspiera leczenie poprzez regulację poziomu cukru we krwi,
- stabilizuje błony śluzowe komórek, dzięki czemu zapewnia najlepsze wchłanianie innym składnikom odżywczym, na przykład witaminom,
- pomaga dbać o prawidłowy stan zębów i dziąseł, ochraniając je przed ryzykiem zachorowania na parodontozę,
- jest odpowiedzialny za produkcje kolagenu, który dba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu i młody wygląd.
Młode osoby nie muszą martwić się o jego odpowiednią ilość, ponieważ organizm wytwarza go w trakcie naturalnych procesów. Jednak z upływem lat ciało ludzkie produkuje go coraz mniej, dlatego po trzydziestym roku życia, zalecane jest dostarczenie go pod inną postacią.