Cholina jest związkiem organicznym, który w naturalnym środowisku przybiera kolor biały. Charakteryzuje się właściwościami, które pozwalają jej dobrze pochłaniać wilgoć i wodę, dzięki czemu łatwo się w niej rozpuszcza. W ludzkim organizmie występuje pod postacią związków fosfolipidowych, a syntetyzowana jest w niewielkich ilościach w wątrobie. Ilość, którą organ jest w stanie wytworzyć nie jest wystarczająca, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na substancję, dlatego też niezwykle ważne jest jej dostarczanie z zewnątrz.

Cholina inaczej nazywana jest również witaminą B4, ale obecnie przez specjalistów medycyny nazywana jest substancją witaminopochodną. Według badań, związek najlepiej współpracuje z witaminą B9 oraz B12, dlatego cholinę w pożywieniu warto przyjmować dzięki produktom bogatym w te trzy związki.

Cholina jest substancją, której niedobór może prowadzić do nieprawidłowej pracy organizmu. Brak odpowiedniej podaży może skutkować pojawieniem się dolegliwości ze strony psychiki, takich jak zaburzenia lękowe, a także przewlekłych bóli głowy. Niemniej jednak, najważniejszym skutkiem braku choliny w krwioobiegu jest zakłócenie pracy wątroby poprzez jej otłuszczenie. Może to doprowadzić do rozwoju przewlekłych chorób narządu, które w konsekwencji mogą skończyć się jej dysfunkcją.

Właściwości choliny sprawiają, że jest ona bardzo ważną substancją, która warunkuje prawidłową pracę organizmu ludzkiego. Jej obecność jest niezbędna do utrzymania niezaburzonej pracy narządów wewnętrznych, a także właściwego działania układu nerwowego człowieka oraz wątroby. Odpowiada także utrzymywanie prawidłowej gospodarki tłuszczów, szczególnie za ich rozkład, a także jest prekursorem acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika, którego niedobór może okazać się początkiem choroby Alzheimera. Dodatkowo, cholina odgrywa bardzo ważną rolę dla rozwoju życia płodowego, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny zadbać o jej dobrą suplementację.

Działanie choliny w organizmie odbywa się na wielu płaszczyznach. Związek bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w ciele ludzkim, dlatego jej właściwa podaż jest bardzo ważna.

  • jej obecność wpływa na tworzenie się struktur komórkowej, a także utrzymanie ich w  cholina bierze udział w przebiegu pracy mięśni oraz kontrolowaniu ich funkcji,
  • wpływa na zachowanie dobrych funkcjo oddechowych,
  • jej obecność wspiera czynności serca i całego układu naczyniowego,
  • jest bardzo ważna dla pracy wątroby, dzięki utrzymywaniu jej struktur w dobrej formie,
  • zapobiega otłuszczeniu wątroby, czego konsekwencją mogą być poważne choroby narządu,
  • wpływa na właściwy przebieg pracy gospodarki lipidowej,
  • poprawia pracę układu nerwowego, zwłaszcza pamięci długotrwałej,
  • zapobiega rozwojowi chorób psychicznych, na przykład nerwicy lękowej,
  • jej obecność ogranicza rozwój chorób wieku starczego, na przykład demencji i otępienia, a także choroby Alzheimera.